26 сеп.

Проверяват фирми с персонал на минимална работна заплата.

фирми с персонал на минимална работна заплата

фирми с персонал на минимална работна заплата

Националната агенция за приходите започва проверки фирми с персонал на минимална работна заплата в София. Сред селектираните фирми има и такива, при които повече от половината от работниците вземат минималната заплата. По данни на приходната агенция в над 80% от случаите има риск възнаграждението да е такова само по документи. В действителност разликата се плаща „на ръка“.

Предишни проверки на НАП са показали, че често в случаите на укриване на действителните възнаграждения, работодателят крие  и приходите си от продажби, за да осигури средства за т.нар. черна каса. В допълнение средните възнаграждения в столицата са значително по високи от минималната работна заплата.

Технологията на проверките включва искане всеки служител да посочи с  писмена декларация действителния размер на възнаграждението си. Паралелно с това инспекторите на НАП ще проверяват касовите апарати, отчитането на оборотите и спазването на осигурителното законодателство. Осигуряването на по-ниска от реалната заплата води и до невъзможност работниците да докажат произхода на доходите си. Така е възможно да бъдат проверени и работници за съответствие на имуществото и доходите им, допълват от НАП. Ако бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, на работодатели ще бъдат съставени актове за укритите суми за последните 5  години, заедно с дължимите лихви.

„Осигуряването в фирми с персонал на минимална работна заплата е сериозен проблем. Често това е в резултат на договореност и взаимен интерес на работодателя и работника. Но в някой от случаите ситуацията е такава заради натиск на работодателя и тук държавата може да помогне на работника, ако той честно посочи реалната си заплата. Съгласието да работите на минимална заплата, а да получавате повече на ръка е грешен избор в дългосрочен план.

Източник : НАП

Comments are closed.