17 юли

12 важни умения, присъщи на успешните хора

12 важни умения, присъщи на успешните хора

 12 важни умения, присъщи на успешните хора

Съществуват много умения, от които всички ние не се нуждаем. Можем да сме щастливи и успешни и без да знаем как да си поправим двигателя на автомобила, как да програмираме уеб приложение или да поправяме прахосмукачка. Разбира се, това са полезни умения, но не задължителни.

Има обаче и други способности, които не могат да бъдат избегнати. Те са присъщи на успешните хора. Свързани са с редица аспекти от ежедневието ни. Не само са полезни, но и напълно незаменими. Блогърът Марк обяснява кои са те в marcandangel.com.

1. Поставяне на приоритети и тайм мениджмънт. Ако успехът зависи от ефективното действие, ефективното действие зависи от способността на човека да фокусира вниманието си там, където има нужда от него най-много. Това е способността да се разделя важното от маловажното. Много необходимо умение във всички сфери на живота, особено в тези, където има все повече шансове и фактори, които ни разсейват.

2. Поддържане на личното пространство чисто и организирано.Успешните хора имат собствени системи, които им помагат да намерят това, от което се нуждаят, точно когато имат нужда от него. Когато човек е неорганизиран, прекарва допълнителното време в търсене на имейл, телефонен номер или адрес и това намалява фокуса. Щом съсредоточеността спадне е нужно време тя да се възстанови. Така се губи реално време за действие.

3. Критично мислене и анализ на информацията. Живеем в епохата на информацията, когато ежедневно сме изложени на непрекъснато нарастващ, много бързо променящ се поток от данни. Да можем да оценяваме тази информация, да разделяме ценното от тривиалното и да го свързваме с друга информация е безценно умение.

4. Способност за вземане на информирано решение, основано на логиката. Да решаваш означава да знаеш какво да правиш на базата на наличната информация. Да можеш да реагираш бързо и ефективно чрез информацията, която имаш, е много важно, за да постигаш целите си.

5. Бързо и резултатно търсене в Google. Днес не е задължително да знаеш всичко, но е много важно да се ориентираш бързо и безболезнено в Google, за да откриеш това, което искаш да знаеш.

6. Основни умения по счетоводство и управление на парите. Факт е, че модерното ни общество е управлявано от постоянния обмен на пари. Финикийските знаци ни позволяват да имаме покрив над главата и храна на масата всяка вечер. Да знаеш как правилно да ги управляваш – да проследяваш и записваш разходите си и доходите, да спестяваш и инвестираш, е не само полезно умение по пътя към успеха, но и важно качество, за да оцелееш.

7. Ефективно общуване и преговаряне. Дай на хората в живота си информацията, от която се нуждаят, вместо да очакваш да знаят всичко. Това е основен принцип. Не опитвай да четеш мислите на други и не карай останалите да опитват да четат твоите. Повечето проблеми в семейството, приятелството, бизнес отношенията, започват с лоша комуникация. Говори честно.

8. Релаксация. Стресът води до влошено здраве, влошена способност да се вземат решения и лоша социализация, Затова, бъди внимателен и вземай почивка, когато ти е необходима. Забави темпото. Дишай.

9. Добре развито умение да се пише текст и да се оставят бележки.Писменото слово не си тръгва. Използва се всекидневно в работния живот и в личното време. Да знаеш да се изказваш писмено така, че останалите да те разбират добре, е от ключово значение. Ако записваме нещата, си помагаме да запомним какво чуваме, виждаме или четем, когато учим нещо ново или опитваме да запомним нещо специфично.

10. Създаване на връзки и контакти. Нетуъркинг. В свят, доминиран от постоянна иновация и обмен на информация, контактите създават канал, по който новините и идеите текат, споделят се, дискутират се и се усъвършенстват.

11. Позитивизъм. Проучвания показват, че въпреки, че действаме заради начина, по който се чувстваме, всъщност често се чувстваме по даден начин, заради това как сме постъпили. Страхотното отношение винаги води до страхотен опит. Бъди положителен, усмихвай се и придай важност на нещата. Престори се, че днешният ден ще бъде чудесен. Направи го и той ще бъде такъв!

12. Самодисциплина. Тя е умение да се фокусираш и да преодолееш нещата, които те разсейват. Свързана е с това да действаш според начина ти на мислене, не според това какво чувстваш в момента. Често заради нея трябва да се жертва удоволствието и тръпката в името на това, което е истински важно в живота. Тя поддържа дългосрочната стратегия.

Comments are closed.