24 сеп.

Уволнени разкриват измамите на шефовете си пред НАП

Най-често сигналите са свързани с неплащане на осигуровки, работа без трудови договори, както и неспазване на работното време

От началото на годината има 800 сигнала на граждани срещу фирми, които крият налози. Голяма част от тях идват от уволнени счетоводители, които алармират, че бившите им работодатели крият данъци пред Националната агенция за приходи, съобщи Стандарт.

Най-често сигналите са свързани с неплащане на осигуровки, работа без трудови договори, както и неспазване на работното време. Но има случаи, в които данъчните получават информация за сложни схеми за укриване на ДДС и данък върху печалбата.

Обикновено сигналите се подават от хора, които са навътре в реализирането на схемите за ощетяване на хазната. През миналата година подадените такива сигнали са 1200. Оказва се, че у нас бивши служители на фирмите с охота топят работодателите си дори без да получават награда от НАП. Затова в държавната администрация не е обсъждана идеята да се дават парични бонуси на доносници, подобно на практиката на Службата за вътрешни приходи на САЩ.

Наскоро американецът Брадли Биркенфелд, чиито показания доведоха до пробив в разследването на швейцарската банка UBS AG за укриване на недекларирани доходи на негови сънародници, получи рекордните 104 млн. долара като награда от Службата за вътрешни приходи на САЩ, съобщи Ройтерс. В България обаче даването на подобни награди не е нужно, тъй като данъчните и в момента получават много сигнали с достоверна информация, всичките от които се проверяват.

Comments are closed.