19 сеп.

Търпението ни към Холандия се изчерпва


Българското търпение към Холандия е на изчерпване заради противопоставянето на страната за шенгенското разширяване. Това каза министърът на външните работи Николай Младенов по време на съвместна пресконференция с колегата си от Латвия Едгарс Ринкевичс, който е на посещение в София. По думите му не трябва да се прави разлика между вътрешнополитическата тежест на отделните държави членки.

Външният министър допълни, че България все пак уважава и ще продължи да уважава дискусиите, които текат във всяка една членка, но ще настоява да се спазват изискванията, които са заложени в европейското законодателство и да се изпълняват решенията на Европейския съвет такива, каквито са приети.

„Започнем ли да не се съобразяваме с правилата, които сме си заложили по един или друг въпрос в Европа, ще тръгнем по наклонената плоскост, която води само надолу“, подчерта Младенов.

„За съжаление голяма част от проблемите, които Европа в момента има, са свързани именно с неспазването на правилата“, припомни той и допълни, че за Шенген има ясни правила и те също трябва да се спазват от всички. По думите му през последните 20 години, независимо кой е бил на власт, България винаги е настоявала да бъде оценявана според собствените ? достойнства.

Comments are closed.