30 май

Спират вдигането на възрастта за пенсия !

NOI

Плавното вдигане на възрастта за пенсиониране и на осигурителния стаж с по 4 месеца на година се спира.

Това става ясно от актуализирания вариант на плана „Орешарски“, който е внесен в парламента на 28 май.

Така новите управляващи се отказват от пенсионната реформа на ГЕРБ, с която от 2012 г. започна постепенно увеличаване на годините за пенсия заради големите дефицити във фондовете на НОИ.

Златното швейцарско правило, с което всяка година ще се осъвременяват пенсиите у нас, пък ще започне да действа от 1 юли 2014 г., става ясно още от плана „Орешарски“. Индексирането на парите за старост по това правило бе замразено от 2010 г. заради недостиг на средства в бюджета.

Социалното министерство освен това няма да раздава пари на калпак. Хората на социални помощи ще ги получават, само ако ходят на курсове по ограмотяване и квалификация.

Тази заявка направи новият министър на труда д-р Хасан Адемов, който вече няколко мандата бе депутат от ДПС, припомня „Стандарт“. Според Адемов сегашното условие хората на социално подпомагане да вършат по 14 дни в месеца някаква работа към общината не е достатъчно.

По думите му само с получаване на образование и квалификация тези хора, които масово са неграмотни, имат шанс да се реализират на пазара на труда. „Ще следваме принципа – парите на данъкоплатците да попаднат при най-нуждаещите се, които не могат да се справят сами“, каза още Адемов.

Първото спешно нещо, което той ще предприеме, е изпълнението на пакета стабилизиращи мерки, обявени вече в плана „Орешарски“.

Те са насочени към подпомагане на хората в неравностойно положение да изкарат по-леко зимата. Предстои да бъдат разработени нови критерии за достъп до енергийни помощи, така че повече хора да се възползват от тях. За 1 септември първолаците, в чиито семейства доходите са под 350 лв. на човек, ще получат еднократна помощ от 310 лв. вместо 150 лв. Друга мярка е вдигането на обезщетението за гледане на дете от 1 до 2-годишна възраст също да стане 310 лв. при 240 лв. сега.Източник: DarikNews.bg

Comments are closed.