21 февр.

Персонални данъчни за фирми отличници

images (2)

Златен стандарт за компаниите въвежда Дянков на изпроводяк

„Персонални данъчни“ могат да имат от 1 март фирмите отличници у нас. Данъчните ще съдействат на компаниите за получаване на методологически становища и указания, както и за административно обслужване. Персоналните данъчни ще се въртят на ротационен принцип, за да няма съмнения за злоупотреби. Това е една от петте привилегии, които ще ползват изрядните компании със златен стандарт. Документацията по въвеждането му е последното решение на Симеон Дянков като финансов министър. Заповедта за въвеждането му бе разписана вчера, научи „Стандарт“.

Възстановяване на ДДС до 10 дни е най-големият бонус за фирмите със златен стандарт. Останалите три привилегии са незабавно издаване на удостоверения, ревизии на място в предприятието, за да се намали административната тежест, и по-редки проверки. В момента данъчните имат право да ровят веднъж на 6 месеца. За компаниите със златен стандарт периодът ще бъде 2 години.
100 фирми, регистрирани в България, се очаква първи да получат златен стандарт. За да ползват бонусите му, компаниите трябва да отговарят на 12 строги критерия. Фирмите трябва да са били на печалба пред последните 3 финансови години, а срещу тях да няма никакви изпълнителни дела. Фирмите отличници трябва да водят комуникацията си с данъчните по електронен път. За тях в анализите на НАП не трябва да има никакви данни за рисково поведение.
Златният стандарт, за който бизнесът настоява от 15 години, ще облекчи работата на изрядните фирми в България, категорични са от финансовото министерство.  Източник: Стандарт

Comments are closed.