17 окт.

НОИ пести все повече от пенсии и парите за майчинство

Националния осигурителен институт (НОИ) продължава да пести от пенсии и майчински, а приходите и през миналото тримесечие изостават от планираното, стана ясно от съобщение на института. Общите разходи за държавно обществено осигуряване за деветте месеца на годината са с 65.6 млн. лв. по-малко от планираното, и са достигнали 6.26 млрд. лв. Икономията спрямо предварителните разчети е с 1%.

Спестовни и грижовни

Спестените пари от пенсии са 50 млн. лв., като само за трите месеца от юли до септември те са 16.5 млн. лв. В края на предишното тримесечие НОИ прогнозира, че спестяването на някои разходи ще компенсира увеличението на минималната пенсия, която от 1 юли се вдигна с 9 лв. до 145 лв. Намалените разходи за пенсии се обясняват с въведените по-високи стаж и възраст за пенсиониране – от началото на годината те нараснаха с 4 месеца, а до 2020 г. предстоят още няколко увеличения.

Много сериозна икономия е направена при плащанията на млади майки – с близо 8%, до 24 млн. лв. Само за последните три месеца спестените пари за отглеждане на дете са над два пъти повече, отколкото са били през първото полугодие. До края на юни НОИ е ограничил разходите си за майчински с 11 млн. лв., останалото спестяване е натрупано от юли до септември.

От миналата година сумите за обезщетения от държавата се изчисляват върху дохода за последните 18 месеца, а не за 12, както беше преди. От началото на тази година обезщетенията за майчинство и безработица се изчисляват върху доход за 24 месеца назад, а болничните за 18 месеца. Според правителството на ГЕРБ, което настояваше за промяната, така се избягват измамите – щом разберат, че са бременни, жените започват да се осигуряват на много по-висок от реалния си доход.

Въпреки протестите на много майки и техни сдружения промяната така и не беше отменена. Освен жени, които се осигуряват върху по-висок доход, от нея са силно засегнати и младите майки – тези, които не са успели да натрупат достатъчно стаж, например ако не си намерят достатъчно добре платена работа веднага след университета.

В джобчето ми дрънкат…

При обезщетенията за безработица икономията е с 3.8 млн. лв., но държавата е платила повече обезщетения за временна неработоспособност – с 24 млн. лв. над планираното.

В същото време и приходите на НОИ изостават с 1% от първоначалните разчети – неизпълнието в края на септември е 29.2 млн. лв. Общо за деветмесечието в бюджета за държавно обществено осигуряване са постъпили близо 2.815 млн. лв. Изчисленията показват, че за да се изпълни годишният бюджет, последните три месеца на 2012 г. трябва да донесат на НОИ приход от над 1 млрд. лв.

Държавата е плащала средна пенсия от 294.55 лв. – с 0.7% повече спрямо деветмесечието на миналата година, а средното обезщетение за безработица е нараснало с 1.6%, до 255.57 лв. Това може да означава, че работата си губят все повече високоплатени служители, които в общия случай са и с по-висока квалификация.

Източник:  Капитал

Comments are closed.