07 апр.

Мащабна верига за данъчни измами в ЕС !

imagesд (1)

Самоличността на десетки хиляди богаташи от цял свят, скътали трилиони долари в тайни сметки, беше разкрита след година и половина работа на почти сто разследващи журналисти. Данните изтекли от две дружества, предлагащи офшорни сметки – в Сингапур и на Британските Вирджински острови. Депозирайки парите там, клиентите на дружествата избягвали плащане на данъци. Владислав Велев разказва, че сред тях има както действащи европейски политици, така и диктатори от бедни на пръв поглед държави. Спомената е и България, но не се дават подробности.

32 трилиона долара – толкова е приблизителната оценка на парите, укрити в тайни банкови сметки в офшорни банки и дружества, сред които такива в Сингапур и Вирджинските острови. Толкова е обемът на икономиките на САЩ и Япония взети заедно. Парите в офшорните фирми продължават да се увеличават, въпреки кризата. Спестителите са както политици, така и 4000 американци, гръцки селяни, семейства на авторитарни лидери, източноевропейски и индонезийски милиардери, руснаци.

Близкият приятел на френския президент Франсоа Оланд и ковчежник на кампанията му – Жан-Жак Ожие е сред разкритите политици с две компании на Каймановите острови.

Собственички на офшорни фирми са дъщерите на президента на Азербайджан Илхам Алиев. Фирмата се контролира от негов близък приятел, който пък е спечелил много проекти за строеж в бурно развиващата се каспийска държава. В списъка е и съпругата на руския вицепремиер Игор Шувалов – Олга.

Европейската комисия отказа да коментира данните, но говорител припомни каква е принципната позиция.

„Комисията напълно заклеймява практиката на избягване на плащане на данъци. Решени сме да се борим с данъчните измами както от отделни хора, така и от фирми. На 3 декември миналата година предложихме 30 мерки за справяне с проблема и чакаме страните-членки да кажат мнението си“, заяви Оливие Баи, говорител на Европейската комисия.

Заради данъчни измами всяка година Европейският съюз понася щети от един трилион евро.

На Вирджинските острови са регистрирани повече от един милион офшорни компании, чиито собственици са анонимни. Често световни банки с добра репутация като UBS и Дойче банк са помагали на клиентите си да си направят офшорни фирми. Разкритията на журналистите могат да разколебаят увереността сред богатите хора, че размерът на богатството им може да остане скрит от правителствата.

Comments are closed.