04 дек.

Компаниите в България почти не използват външни счетоводни услуги

forum_1

Компаниите в България използват най-малко в сравнение с останалите страни в ЕС центрове за споделени услуги (SSC), които да се грижат за счетоводството и финансите на фирмите. Това показва проучване наDeloitte, проведено сред данъчните експерти и финансови директори в цяла Европа. Едва една пета от респондентите са заявили, че аутсорсват тези дейности, докато в най-развитите западни държави процентът надхвърля 70. В Италия над 93% от запитаните са отговорили, че използват подобни центрове.

В доклада на консултантската компания се посочва, че изнасянето на данъчните дейности е един от начините за намаляване на разходите и повишаване на ефективността на този тип дейности. Като цяло в Европа над 50% от компаниите използват SSC, а през 2015 г. 68.5% от запитаните са отговорили, че ги използват във връзка с данъчното законодателство.

Проблеми и възможности

Изследването на Deloitte показва, че в европейски мащаб данъчната политика на правителствата продължава да създава проблеми на бизнеса и превръща самите държави в по-малко привлекателни. Добрата новина е, че за трета поредна година хората, отговорили, че имат такива притеснения, намаляват. Вижда се, че през 2015 г. притеснения в тази посока имат 54% от запитаните, докато през 2013 г. числото достигаше 60%. Най-големите проблеми и притеснения са свързани с честата промяна на данъчното законодателство, което усложнява планирането. Това се оказва голям проблем за близо 35% от анкетираните. Най-малко проблеми с данъците имат държави като Швейцария, Холандия, Люксембург и Норвегия. Точно на другия полюс са Франция, Италия, Хърватия, Португалия и Белгия, където почти всички анкетирани отговарят, че в държавите им има голяма доза несигурност и нестабилност относно данъчната система.

При провеждането на социологическото изследване Deloitte е попитал експертите какви промени в данъчната система биха имали позитивен ефект върху конкурентоспособността на техните държави. Близо половината са отговорили, че това е опростяването на данъчната система. Голяма част (40%) смятат, че икономиката би стана по-конкурентна, ако бизнесът има повече яснота за бъдещите промени в данъците. На четвърто място по значение се оказва размерът на корпоративните данъци, които според анкетираните трябва да бъдат свалени с 1-2 пр. пункта. Интересното е, че при изследванията за предходните две години респондентите казваха, че преките данъци върху труда са по-големият проблем. Сега се вижда, че данъкът върху печалбите е с по-голямо негативно влияние.

Промени без експертиза

От изследването се вижда и друга негативна тенденция – промените в данъчното законодателство в Европа се прави от политиците, без да се допитват в достатъчна степен до експертите. По-малко от 2% от респондентите са отговорили, че политици са поискали мнението им относно техните данъчни стратегии. Всъщност най-често интерес проявяват акционерите на съответната компания. След тях се нареждат журналистите и анализаторите. Източник:Капитал

Comments are closed.