04 апр.

Държавата ще връща ДДС на изрядните фирми до 10 дни от май

НАП2

Служебното правителство ще започне да въвежда т.нар. „златен стандарт“ през май, съобщи финансовият министър Калин Христов по Нова телевизия. Той предвижда държавата да връща на изрядните фирми ДДС до 10 дни. Въвеждането на „златен стандарт“ е една от задачите, които обеща да изпълни служебният кабинет.

„Първоначално ще започнем с определен брой фирми, които изпълняват критериите, а постепенно ще се увеличава този кръг“, заяви финансовият министър. Сред тях са компаниите исторически да са били на печалба, както и да нямат нарушения, каза Христов.

По думите му служебният кабинет е съкратил издръжката на министерствата, но без да създава пречка за тяхното нормално съществуване и риск за общото изпълнение на държавния бюджет.

„Никога не е било анонсирано, че ще бъдат подпомогнати всички майки, защото това е социално подпомагане… Ние никога не сме анонсирали, че ще бъдат подпомогнати всички, дали сме послание, че в рамките на бюджета ще се помогне на най-уязвимите, а не просто механично раздаване на глава. Бюджетът няма такава гъвкавост и не е това целта“, каза Христов по повод недоволството на родителите заради подоходния критерий в социалното подпомагане.

Няма риск от неизпълнение на бюджета. Данните към края на февруари показват ръст на приходите от 4.4% спрямо същия период на миналата година, каза Калин Христов. Той обаче не коментира, че в същото време разходите са нараснали с над 16% спрямо същия период.

По думите му няма причина министерствата да не се разплатят с фирмите за просрочените задължения. По последни данни те възлизат на 108 млн. лв. От тях 58 млн. лв. са на две министерства, където има системни случаи на натрупване на задължения. Министърът посочи, че неговия ангажимент е да осигури парите за всяко ведомство и той го прави.

Има намаление на приходите от корпоративния данък, но това се дължи заради изтеглените във времето срокове за внасянето му, каза финансовият министър. Той отчете, че при приходите от ДДС има ръст от 23%.

Единственият по-значителен спад в приходната част на бюджета е от акциза от горивата. Това обаче се дължи на намаления внос заради несигурността и протестите, коментира Калин Христов. О думите му предварителните данни за март показват, че това изоставане вече се наваксва.

Според Калин Христов не е реално в страна, която няма основна макроикономическа стабилност да се очаква хората да имат спокойствие да потребяват, а бизнесът да инвестира.

„Никоя сериозна партия, която ще влезе в следващия парламент, няма да постави под съмнение фундаменталните принципи за стабилност на валутния борд“, уверен е министърът. По повод плоския данък Христов заяви, че не трябва механично да копираме икономически мерки от други страни и да смятаме, че те ще проработят успешно с нашата финансова система.

Comments are closed.