09 апр.

Депозитите – сигурна и предпочитана инвестиция.

photo_verybig_14714

На фона на кризата в момента населението търси сигурност и финансова стабилност. В тази връзка банковите депозити у нас се оказват привлекателна инвестиция, показват официалните данни.

Увеличаването на дадена сума след известен период от време винаги е привличала и ще продължава да изкушава. И докато борсовите инвестиции от дълго време са в застой, а при пазара на имоти също липсва особено раздвижване, влоговете си остават най-популярният метод, при който може да се вложи определена сума с цел постигане едновременно на сигурност и доходност, пише iNews.bg.

Отчетлив ръст

Февруари 2013 г. е поредният месец, в който е отчетен ръст на депозитите и банковият сектор излиза на печалба. Въпрекиналожения данък върху банковите депозити, влоговете останаха най-предпочитани и сигурни както сред домакинствата, така и сред фирмите. Оказва се, че страхът, че наложеният налог ще предизвика изтичане на депозитите, до момента се оказва неоправдан. За това е показателна и статистиката на Българска народна банка (БНБ).

През втория месец на тази година депозитите на домакинствата и на нетърговските организации, обслужващи домакинствата, са 35.124 млрд. лв., което представлява 44% от брутния вътрешен продукт на страната, сочат данните на БНБ. Това е увеличение с 12% спрямо същия месец на предходната година. От данните на БНБ става ясно, че депозитите на неправителствения сектор са се увеличили съответно със 7.8%. Същевременно тези на нефинансовите предприятия се увеличават с 3.9% спрямо същия месец на миналата година.

От друга страна влоговете на финансовите предприятия през февруари се понижават с 11.3% спрямо същия месец на предходната година, достигайки 3.695 млрд. лв. или 4.6% от БВП. Въпреки отчетения спад обаче, намалението е по-малко в сравнение с януари.

През януари размерът на депозитите на домакинствата и нетърговските организации достигна 34.635 млрд. лв., което е с близо 11% повече в сравнение със същия месец на 2012 г., става ясно от данните на БНБ за първия месец на годината.Устойчивият растеж на депозитите на населението спомогна за намаляване на независимостта на банките от техните компании-майки, се казва в анализ на БНБ.

Нарастване в края на 2012 г.

Влоговете на домакинствата и нефинансовите предприятия за последните три месецана 2012 г. са 12.959 млн. броя, което е с 0,3% повече спрямо същия период на предходната година. Общият им размер е 48.769 млрд. лв. и нараства с 9.4% в сравнение с последните три месеца на 2011 г. В края на декември 2012 г. спрямо предходното тримесечие броят на влоговете се повишава с 2.1%, а размерът им – с 2.5%.

През последното тримесечие на миналата година депозитите на домакинствата са достигнали 12.465 млн. броя, като общият им размер е 34.503 млрд. лв. Това е с 11.7% повече спрямо същия период на 2011 г. и ръст от 12.9% в сравнение с края на септември миналата година. В края на декември 2012 г. спрямо края на предходното тримесечие броят им се увеличава с 2.2%, а размерът им – с 3.7%.

В края на декември 2012 г. влоговете на нефинансовите предприятия са 494 хил. броя, което е с 3.1% повече спрямо края на същото тримесечие на 2011 г. В края на последното тримесечие тези депозити са в размер на 14.267 млрд. лв. и на годишна база се увеличават с 4.3%. Спрямо края на септември 2012 г. броят им нараства с 1.8%, докато обемът им намалява с 0.3%.

През последните три месеца на миналата година са открити 182 903 броя нови депозити в най-ниския сегмент. Според Тошев това се дължи основно на коледните и новогодишните празници, като много от работещите са получили бонус или 13-та заплата и са предпочели да сложат парите на депозит дори и за няколко месеца. Основните причини, поради които влоговете като форма на инвестиране остават водещи, са доходността и ниският риск, коментира пред iNews Тихомир Тошев, управляващ партньор на фирма, занимаваща се с кредитно консултиране.

Депозитите на граждани до 1000 лв. са общо 9 367 173 броя. В тях са спестени 1,048 млрд. лв. Като цяло общият брой на всички депозити на граждани е 12 465 440. През миналата година те са намалели с 87 000 броя. Това обаче се дължи на закриването на дребни влогове, което от своя страна се компенсира от ръст на депозитите с по-високи суми.

Отърсване от кризата

Причина за регистрираното понижение при фирмите е, че бизнесът вече е готов да се отърси от кризата и част от компаниите вадят пари от сметките си, които да инвестират, коментира Тошев.

Най-търсени в момента са дългосрочните депозити за 6, 9, 12 или 24 месеца. Причината е, че по тях се предлагат по-добри дългосрочни лихви.

Според Тошев очакванията са през 2013 г. ръстът при депозитите да продължи, макар и с по-плавни темпове. Към декември той ще достигне до 7-8% на годишна база. Източник: http://econ.bg

Comments are closed.