11 дек.

Данъчните започват проверки на кешовия бизнес през 2013.

НАП2

Мащабни проверки на така наречения кешов бизнес планират данъчните за 2013 г. Така директните търговци като питейни заведения и магазини за хранителни стоки ще бъдат посетени от инспектори на Националната агенция за приходи.

Причина за интереса на данъчните е съмнително покачване на декларираните разходи от страна на дребните търговци, след като беше осъществена дистанционната свръзка на касовите апарати с НАП.

Възможно е това да се дължи на факта, че търговците са започнали да декларират разходите си за стока, която преди връзката с касовите апарати са снабдявали и продавали безотчетно, обясни Николай Петков от НАП.

Но е възможно търговци да прибавят и фиктивни разходи, за да намалят счетоводната си печалба и така да стеснят данъци. Това не е нещо ново, но сега се наблюдава като организирано поведение сред кешовия бизнес, посочи Петков.

След дистанционната свръзка с НАП около 10% (300 обекта) от малките бензиностанции просто са затворили врати, което означава, че са разчитали изцяло на сивото си присъствие в икономиката, каза Петков. Именно дистанционната връзка с НАП е най-ефективна мярка срещу сивата икономика, стана ясно на кръгла маса, изследваща напредъка на България в борбата с неформалната икономика. На форума, организиран от Асоциацията от индустриалния капитал в България, стана ясно, че сивата икономика заема дял от 32%. Мартин ЛЕКОВ

Comments are closed.