16 мар.

И работниците ще плащат Данък уикенд.

8cf978eea47e423c2ab98da0edc331ed

Данък уикенд

Данък уикенд ще се плаща и от работниците, когато ползват фирмени активи за лични цели. Удръжката ще се прави от фирмата, но ще е предимно за сметка на служителя. Новото облагане ще бъде под формата на корпоративен данък върху разходите, като неговият размер ще е около 17%, стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов пред „Капитал“.

Новото облагане беше обсъдено на среща в средата на февруари между Министерството на финансите, депутати, представители на бизнеса и експерти. „Промените в закона все още не са готови. Работим по тях. Когато са готови, ще бъдат представени за обществено обсъждане“, обясниха във вторник от Министерството на финансите.

Данъкът върху разходите се въвежда с цел облекчаване на режима, поясни Горанов. Тъй като личното ползване на служебни вещи се води непаричен доход за работника за данъчни цели, то би следвало служителят да го декларира и да плаща подоходен данък върху него плюс осигуровки. Това обаче би направило процедурата много сложна и затова финансовото ведомство и експертите са се разбрали, че е по-практично да се въведе данък при източника, т. е. да се обложат разходите на фирмата. Така служителите няма да имат ангажимент да декларират и да превеждат данъка.

По думите на Горанов алтернативният данък ще е по-скоро около 17%, а не 10%, тъй като в него трябва да се включват и осигуровките. Експерти са коментирали пред в. „Сега“, че предлаганият размер е твърде висок и ще демотивира съвсем фирмите да декларират личното ползване.

От 1 февруари фирмите трябва да обявяват пред Националната агенция за приходите в ДДС декларациите стойността на фирмените вещи, които служат за лични цели. За личната употреба не може да се ползва данъчен кредит, което значи, че дължимият данък трябва да се внесе.

 От НАП обещаха тези дни да обявят обобщена справка за декларираното от фирмите лично ползване през февруари. Министерството на финансите пък поеDanykнгажимента да поиска от Европейската комисия дерогация, с която да се фиксира, че правото за приспадане на данъчен кредит за фирмените автомобили се ограничава до 50% от стойността им. Така няма да е нужно да се изследва доколко те се ползват за лични цели и кредит по ДДС ще се ползва само за половината от стойността на автомобила.

От години фирмите са длъжни да плащат ДДС върху служебните вещи, когато те се ползват за лични нужди, защото така предвижда евродирективата за ДДС. Реално обаче този законов текст у нас не работеше, защото не беше предвиден механизъм, по който да става начисляването на данъка. В резултат много бизнесмени купуваха скъпи автомобили, яхти и техника на името на фирмите си, като по този начин си спестяваха значителни плащания към хазната.

Миналата година МФ реши да въведе механизъм, чрез който реално да събира данъка. След протести на бизнеса и скандали в парламента част от депутатите се обявиха срещу плащането на ДДС и, мислейки, че го отменят, те реално отхвърлиха само детайлния механизъм за облагането, предложен от МФ. Така разпоредбата за данък „уикенд“ остана в закона, а той стана дължим от началото на 2016 г. Оттогава финансовото министерство се опитва да намери работещ механизъм, за да реализира събирането му. Източник: http://www.mediapool.bg/

Comments are closed.