18 ян.

Данък добавена стойност в Кипър се увеличава

От понеделник стандартната ставка на Данък добавена стойност в Кипър се увеличава с 1% и става 18%.  През 2014 г. тя ще нарастне отново с 1%, до 19%. Повишаването на данъка сега няма да повлияе на продукти и услуги, които се облагат с 8,5 или 0 процента. Сред тях са храните и лекарствата, за които ставката остава5%.

Стандартната ставка на ДДС обаче обхваща повечето потребителски стоки. Новата финансова тежест ще бъде платена от потребителите при покупката на дрехи и обувки, стоки за дома, козметични, хигиенни, почистващи продукти и препарати и други. Ще поскъпнат още токът, водата и телекомуникациите.

От началото на 2013 г. в Кипър бяха повишени акцизите на цигарите и тютюневите изделия, както и на горивата.

Новите данъци са част от мерките, насочени към увеличане на приходите в хазната за постигане на финансова стабилизация на страната. За намаляване на публичните разходи размерът на всички основни месечни пенсии бе замразен от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2016 г. През тази година отпадат и някои социални плащания, като например специални добавки за многодетни семейства. Премахнати бяха и редица преференции за държавните служители.

Всички тези промени бяха утвърдени от парламента с бюджета за 2013 г. и пакета от 25 закона, приети в спешен порядък през декември миналата година в отговор на изискванията на европейската Тройка. Те вече се прилагат, въпреки че споразумението между Кипър и международните кредитори още не е подписано официално. Все по-реална става възможността то да бъде подписано от новото правителство, което ще бъде сформирано след президентските избори на 17 февруари.Източник: БНР

Comments are closed.